שאלה:

אנחנו רגילים לראות מדי פעם סרטים רומנטיים יחד. אני רוצה להדגיש שאין כוונתי ח"ו לפורנוגרפיה. שתינו מאוד רוצים ונהנים מזה ולדעתנו זה חיזק את הקשר הזוגי בינינו. כמובן שצפינו ביחד ובימי היתר. לאחרונה שמעתי שאולי בהלכה יש בעיה בצפייה בסרטים בסגנון זה ורציתי לשאול אם יש היתר לכך בכדי לחזק את הקשר הזוגי.

תודה רבה

תשובה:

שלום לשואל,

אני מתלבט מזה זמן בשאלתך.

הדרך הקלה ביותר עבורי היתה לומר: הכל אסור. הייתי מקבל תשבחות מהשמרנים ואני את נפשי הצלתי. או שלא. כלומר, אני חי במציאות ורובו המוחלט של הציבור הדתי וחלקים נרחבים של הציבור החרדי צורכים מדיה כזו או אחרת, באמצעות ניידים ומסכים שונים. ולכן, האם עדיף שיראו דברים כאלו עם תחושת אשמה וחטא? ואם שיש בזה צד חיובי, אז למה לא לומר להם?!
מי שעוקב אחרי המיילים שלי כבר הבין שאני פחות חושש לכתוב את דעתי, גם אם זה יגרור ביקורת של מאן דהו.

מצד אחד, איני יודע על סמכות הלכתית שמתיר ראיית מראות לא צנועים בכל מדיה שהיא.

מצד שני, יש הבדל בין מי שצורך מדיה בכל מקרה: טלוויזיה, סרטים, אינטרנט בכלל, לבין מי שאף פעם לא. אם ממילא רואים (כולל סרטונים של חדשות וכד') , אז כולם רואים נשים וגברים בשלבי לבוש יותר או פחות (מלכתחילה, אסור לראות גם אישה עם גופיה, מכנסיים קצרות או ללא כיסוי ראש). לכן, לבוא ולאסור זה קל אבל פשוט לא שייך למציאות של רוב הציבור שאני כותב עבורו.

אנחנו יודעים שדווקא בהלכות צניעות, ההלכות משתנות בהתאם לגיאוגרפיה ולמציאות החברתית. אם אישה חיה בקהילה ששם כל הנשים כולן מכסות את ראשן בצורה הרמטית שאף שערה לא תצא החוצה והיא תוציא, זה ייחשב כחריג וחוסר צניעות. לעומת זאת, אישה אחרת החיה בקהילה שנשים רבות מוציאות שערות – זה לא ייחשב כמעשה חסר צניעות אם היא גם נוהגת כך. כל זה ללא קשר להגדרה ההלכתית המדויקת של כיסוי ראש.

אבל לבוש כזה או אחר הוא נכון בכל חברה או קהילה, לא רק דתית. לא הרי אישה שלובשת בגד ים בחוף הים כמו אישה שתלך עם בגד ים באמצע הרחוב בעיר. במקרה האחרון, זה יגרור מבטים לא צנועים הרבה יותר מאשר בחוף הים.

גם כאן, צריך לתת את הדעת לשינוי בדורנו עם ריבוי המסכים והאם ההגדרות של מה מותר ומה אסור לראות נשארו באותן הגדרות. בכל מקרה, אני מתייחס למציאות נתונה ולא מנסה להגדיר אותה מחדש.

לכן שאלתך נוגעת למשהו מאד חשוב. זוגות רוצים לחזק את הקשר אחד עם השני, בין השאר בצפייה בסרטים רומנטיים שגם מגבירים את החשק והקשר בין שניהם.

לא רק שאיני רואה בזה בעיה, אלא לרוב הזוגות אף פעילות חיובית, מחזקת ומחברת. אני חושב שהאתגר הגדול בימינו של חיזוק הקשר הזוגי ושלום בית הוא שיקול הלכתי מהמעלה הראשונה, שמתגברת על הרבה שיקולים אחרים.

 אמנם, יש אנשים, שעלולים לקחת את זה למקום לא טוב ולראות בעצמם ללא בן או בת הזוג. על זה נאמר: מי חכם ויבן אלה, נבון וידעם, כי ישרים דרכי ה' וצדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם (הושע יד י).

למסקנה: אם אתם מרגישים שהדבר הזה הוא פעילות חיובית ביניכם, ואינו גורם למשהו שלילי אצל אחד מכם – מותר ואף רצוי.

הרב רפי

תוכנית "לדעת איש" במחיר השקה עד מוצ"ש פרשת אמור (י"ט באייר, 17.5.25),
אל תפספסו!
פרטים והרשמה בלחיצה כאן

כתיבת תגובה